Ana Sayfa » Beldemiz » Tarihçe

TÜYSÜZ BELDESİ TARİHÇESİ (Konumu)

Tüysüz, 1920’lerde iskana (Yerleşik hayata) geçmeye başlamış, Çukurova Bölgesindeki bir çok yerde olduğu gibi Türkmen/Yörük Aşiretlerinin iskana (yerleşik hayata) geçmesi ile Tüysüz yerleşkesi, Horasan bölgesinden Anadolu’ya gelerek Ahlat, Diyarbakır, Mardin, Elbistan, Göksun, Düziçi ve son olarak Tüysüz bölgesine gelen, Anadolu’da birçok bölgeye kollar halinde dağılan, büyük çoğunluğu Çukurova bölgesine yerleşen Tacirli (Tecirli) Aşiretine mensup sülalelerce Osmaniye ovasının tepelik araziye dönüşmeye başladığı güney ucunda Akdeniz’e kuş uçumu 14 km bulunan Tüysüz tepesi diye bilinen tepenin eteklerinde Karalar, Yazlamazlı (Küçüktüysüz), Gözüalacalar (Büyüktüysüz) ve Sarımehmetli (Lalegölü) olmak üzere üç mahalleden oluşarak Tüysüz köyü olarak kurulmuş ilk olarak 1935 yılı nüfus sayımlarında Tüysüz yerleşkesi olarak kayıtlara geçmiştir.

1956 yılında Büyük Tüysüz (Gözüalacalar) ve Lalegölü (Sarımehmetli) mahalleleri Tüysüz (Karalar-Yazlamazlı) köyünden ayrılarak ayrı köy statülerine kavuşmuş, ilk defa 1960 yılında nüfus sayımında bu üç köy ayrı yerleşkeler olarak görülmüştür. Bu tarihten itibaren köy olarak bulunmuş, 02.12.1998 gün ve 50053 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile köy statüsünden belediye statüsüne geçmiş 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde ilk defa Tüysüz Beldesi olarak kayıtlara geçmiştir. 1999 yılından itibaren Tüysüz beldesi Cumhuriyet ve Fatih olmak üzere birbirine bitişik iki mahalleden oluşmuş, 2012 Yılı içerisinde Büyüktüysüz köyünün yapılan referandum sonrasında Beldeye Büyüktüysüz mahallesi olarak katılımı sağlanmıştır.

Tarihi Süreçte Yerleşkeler;

1920-50’ler                   : Delihalil Mevkii, Karalar, Yazlamazlı, Gözüalacalar, Sarımehmetli mezraları. (Fotoğraf)

1960-80’ler                   : Cumhuriyet Mahallesinin bulunduğu Merkez Camii çevresi. (Fotoğraf)

1980-2012           : Cumhuriyet ve Fatih mahallelerinin kapladığı alan. (Fotoğraf)

2012’den sonra   : Cumhuriyet, Fatih ve Büyüktüysüz mahallelerinin kapladığı alana doğru genişleyerek yayılmış ve Şu anki İdari sınırlar oluşmuştur. (Fotoğraf)

(idari sınır uydu görüntüsü ve idari sınır haritası)

Yüz ölçümü;

Tüysüz beldesi,  5400 hektar mücavir alana sahip olup 48 km2 alana sahiptir.

Tüysüz beldesi, Akdeniz Bölgesi, Osmaniye il Toprakkale ilçesi Merkez bucağında yer almaktadır. Osmaniye ili ve Tüysüz Beldesi Çukurova bölgesinin bir parçasıdır.

Toprakkale ilçesinin Güney Batı ucunda Adana iline komşu konumda olup, Osmaniye iline 15 km, Torakkale ilçesine 8 km, Hatay-Erzin ilçesine 14 km, Adana iline 74 km uzaklıktadır. Osmaniye Organize Sanayi (OSB) bölgesi ve Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi Belde idari içerisinde yer almaktadır

• MUHARREM AÇACAKSAYIN BELEDİYE BAŞKANIM; BELEDİYE DÜĞÜN SALONUNUN İMKANLARININ ARTIRILMASI VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ TAKILMASI, DÜĞÜNÜ OLAN GENÇLERE DE KINA MERASİMİNDE BİZZAT BELEDİYE BAŞKANI TARAFINDAN ÇEYREK ALTIN TAKILMASININ BELDEMİZ OLARAK BİRLİK VE BÜTÜNLEŞT
  • MUHARREM AÇACAKŞEHİT VE GAZİLERİMİZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİDİR. ONLAR CANI PAHASINA DA OLSA BU CENNET VATANIMIZI KORUMAK İÇİN CANLARINI SİPER ETMİŞLERDİR. SAYFANIZI İNCELEDİM ANCAK ŞEHİTLERİMİZE YER AYRILMIŞ FAKAT KAHRAMAN GAZİLERİMİZ UNUTULMUŞ. TÜYSÜZ BELDESİ BA

FACEBOOKTA TÜYSÜZ BELEDİYESİ